Sciencia-ficcion

Sci-fi könyvek, ill. novellák, amiket olvastam, röviden összefoglalva.

Friss topikok

Címkék

Kurt Vonnegut - Beszámoló a Barnhouse-effektusról

2011.02.08. 16:22 rere02

Kurt Vonnegut - Beszámoló a Barnhouse-effektusról

Barnhouse professzor egy igen furcsa, különc ember. De a történet mégsem az ő szemszögéből íródott, hanem egy újonc tanáréból, akinek a disszertációját a professzorral kell megírnia. Az mutat neki egy érdekes dolgot: két darab kockával hétszer dob hetest. A kockák biztos nem lehetnek megcinkelve, mert 7-et három féle képpen is dobhat: 6+1, 2+5, 3+4. Ennek a valószínűsége pedig elég kicsi, hogy ezt eljátszhatja. De ezt nem csak 7-szer tudja megcsinálni, hanem akárhányszor, akármilyen számmal. Például ha azt mondják neki, dobjon egy 4-est, meg egy 6-ost, akkor ő egy 4-est és egy 6-ost fog tudni dobni. De ez csak töredéke azoknak a dolgoknak, amiket tud. Egyetlen gondolatával robbantani tud a világ másik felén, tárgyakat mozgat a tudatával, hasonló dolgok. Mikor koncentrál, az bezavarja a rádiójeleket. Ezt nevezik Barnhouse-effektusnak.
A kormány rájön, hogy ilyenketre képes a professzor, rögtön élő fegyvernek akarják használni. De neki van lelkiismerete, ezért nem teljesíti, elmenekül, és minden fegyvert a világon tönkretesz. De a professzor ideje véges, nem tudja örökké így megfékezni a háborúkat. Az elbeszélőnk viszont elhatározza, hogy akár meghal a professzor, akár nem, a Barnhouse-effektus nem fog abbamaradni. És neki is sikerült 7-szer egymás után 7-est dobnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://sciencia-ficcion.blog.hu/api/trackback/id/tr162647123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása