Sciencia-ficcion

Sci-fi könyvek, ill. novellák, amiket olvastam, röviden összefoglalva.

Friss topikok

Címkék

Szever Ganszovszkij: Jön az ember

2011.02.08. 15:15 rere02

Szever Ganszovszkij: Jön az ember

Az elején jó hosszú, szerintem unalmas résszel indít, amiben leírja az élővilágot (elefántok, vízilovak, zsiráfok, tiszta állatkert). Az egyetlen fontos dolog ebben a részben - a történet szempontjából - hogy a vidék legerősebb állata az oroszlán, amitől mindenki retteg. Aztán megismerkedhetünk egy ősember csoporttal, akik tudnak beszélni, csak mindenkiről E/3-ban, és Uc a vezetőjük. Aztán ebből a 'klánból' 3an elmennek vadászni, le is lőnek egy lovat, csak otthagyják, és hanyatthomlok menekülni kezdenek a 'Kóboroknak' nevezett ősemberek elől. Ezek a kóborok nagyobbak, erősebbek, és hülyébbek, mint a másikak, és arról híresek, hogy a magukfajtákkal táplálkoznak. Hosszú futkosás után kettőt megölnek, egy pedig megy riasztani a nőket és a gyerekeket, akik a barlanguknál maradtak, de a Kóborok követik, és a vézna, kicsi, de eszesebbek próbálnak megmenekülni tőlük úgy, hogy bebújnak a két legnagyobb barlangba. Az egyiket földúlják, és megölik az ott lévőket, a másik megmenekül, mert a Kóborok meghallván az oroszlán üvöltését elmenekülnek. Aztán később kiderül, hogy csak az egyik ősember utánozta egy fadarab segítségével az oroszlán hangját. Aztán a maradék ősember útra kel, nehogy megint megtalálják a Kóborok.

"Mögöttük a messzire nyúló lapályt felhők borították. Ömlött az eső, az ismerős erdők és cserjések körvonalai ködbe vesztek. Előttük azonban tiszta kék égbolt ragyogott - úgy tűnt, két időjárás választóvonalán állnak."

Ezt a jelenetet másképpen nem tudtam volna leírni. Szóval mögöttük jégkorszak lett, villámlott, meg hideg volt, előttük viszont napos idő. Naná, hogy arra mentek. És az egésznek a vége: "Elkezdődött az Ember története."

Nekem annyira nem tetszett, a többi ebből a kötetből sokkal jobb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sciencia-ficcion.blog.hu/api/trackback/id/tr442646953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása