Sciencia-ficcion

Sci-fi könyvek, ill. novellák, amiket olvastam, röviden összefoglalva.

Friss topikok

Címkék

Ursula K. Le Guin - A sötétség balkeze

2011.02.08. 16:30 rere02

Ursula K. Le Guin - A sötétség balkeze

Hát mit ne mondjak, a történet nagyon belopta magát a szívembe. Van benne egy-két unalmas rész, de nagyon rövidek, nem lehet azért haragudni. Az a jó benne, hogy nem monoton, mert mindig közbeékel egy "pici történetet" a nagy történetbe.
Na de bele is vágok, miről is szól. Gethen (vagyis Tél) bolygóra egy idegen érkezik egy másik bolygóról. Genly Ai (egy jó ideig azt hittem az Ai névről, hogy nő attól függetlenül, hogy Ai uramnak hívták, majd elmagyarázom, miért) egy csillagszövettség egyetlen egy küldötte azért jött Télre, mert közvetíti azok üzenetét, miszerint szívesen venné, ha Getyen is a több, mint 50 tagból álló szövettség tagja lenne. Azért hívják a bolygót Télnek, mert az évi középhőmérséklet szerintem nem éri el ott a 10-et. "Nyáron" is csak 15-20 fok a maximum a bolygón, viszont a leghidegebb hónapon akár mínusz 30 fok is előfordul.
Gethenen két főbb "ország" van: Karhida és... a könyv nélkül nem jut most eszembe, de az orgoták lakták. Ők ketten harcban állnak egymással, de csak ilyen fujjongás, meg a másik ország kémeinek kivégzése van, háborúról még nem is hallottak. Néha harcok is előfodulnak határmenti, kérdéses városok ügyében, de nem jellemző. A bolygón az élet lassú, a járműveik 20 km/h sebességgel közlekednek maximum, légi közlekedésük egyáltalán nincs. Többek közt ezért nem tudnak mit kezdeni Ai hajójával.
Még egy érdekesség Téllel kapcsolatban: a lakók nemtelenek. Vagyis... hímnősek... férfinők. Mindkettő, de egyik sem igazán. Van egy rövidebb időszak, amikor "kemmerben vannak", tehát az egyik nem külső-belső sajátosságai kicsit erősebbek az egyénen belül. Csak olyankor képesek gyermeknemzésre. De nem biztos, hogy mindig ugyanannak a nemnek a sajátosságait veszi fel egy egyén. Erre egy jó példamondat a könyvből: Terhes lett a király.
Ugyanis előtte már nemzett három gyermeket, de most szülni is készült egyet.
Amint már mondtam, ugyan van egy cselekményszál, aminek Ai a főszereplője (és később Estraven is csatlakozik hozzá, és segít neki), de ezen belül közbeékelve van egy-egy fejezet, ami egy legendát mutat be, vagy egy régebben megtörtént esetet a bolygón.
Szerintem nagyon komplex, kidolgozott világot alkotott meg az írónő, le a kalappal.

A bejegyzés trackback címe:

https://sciencia-ficcion.blog.hu/api/trackback/id/tr602647144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása