Sciencia-ficcion

Sci-fi könyvek, ill. novellák, amiket olvastam, röviden összefoglalva.

Friss topikok

Címkék

J. G. Ballard - Mindent a fogyasztóért

2011.02.08. 15:20 rere02

J. G. Ballard - Mindent a fogyasztóért

A könyv  egy lehetséges jövőt tár a szemünk elé, ahol a szupermarketek vannak a középpontba, a vásárlás, és minden szinte ugyanolyan: csak egy kocsigyártó cég van az egész világon, annak is 10 féle modellje... ez annyira nem lényeges történet szempontjából, csak úgy leírtam
Egy hibbant ürge állandóan zaklat egy doktort, aki 3-4 hónaponta lecseréli az autóját - ugyanarra a modellre - mondván, hogy úgy olcsóbb. Az orvos eleinte észre sem veszi a pasas állandó hadoválásait az ultrarövid reklámokról, amik ráveszik az agyat, hogy olyan dolgot vegyenek, amikre semmi szükségük, aztán egy nap arra döbben rá, hogy megvesz egy doboz cigarettát, miközben már három felbontatlan csomag cigije van tőle nem messze. Tehát mindenhova ilyen óriási hirdetőtáblákat tesznek, hogy az emberek 24órát dolgozzanak, hogy aztán 24órán keresztül vásárolhassanak olyan dolgokat, amikre semmi szükségük. Egy ideig az orvos harcol ez ellen, próbálja fölírni, miket vesz meg tök fölöslegesen, aztán nemsokkal a hibbant ürge meggyilkolása után föladja, és ő is gondolkodás nélkül megvesz mindent, amit az ultrarövid reklámok csak kiírnak. Mint mindenki más.

A bejegyzés trackback címe:

https://sciencia-ficcion.blog.hu/api/trackback/id/tr912646976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása