Sciencia-ficcion

Sci-fi könyvek, ill. novellák, amiket olvastam, röviden összefoglalva.

Friss topikok

Címkék

StanisŁaw Lem - Az igazság

2011.02.08. 15:16 rere02

StanisŁaw Lem - Az igazság

A történet egy tudósról szól, aki a diliházban írja meg a történetét, elméleteit.
Az egészet azzal kezdi, amikor társaival már kísérletezgetnek a plazmával, és egy igen érdekes jelenségre lesznek figyelmesek, amit videóra vesznek, és csaknem az életükbe kerül. Megmutatják a felvételeket két biológusnak úgy, hogy nem mondják meg, mikről készültek a felvételek. A biológusok azt mondják, hogy amőbák, amik a nyomásváltozás miatt igen hamar (pár századmásodperc talán) elpusztulnak. (A felvételt igen nagy lassításban játszák le.)
Aztán később - mikor mindenki más nyári szabadságát tölti - a főszereplő és két társa egy újabb kísérletet csinálnak a plazmával - ezúttal jó messziről vezetik le az egészet -. Sikerül egy óriási tűzhernyót létrehozniuk - a főszereplő szerint élőlény - de az elpusztítja a két társat, a főszereplőt éppencsak megpörköli, kijönnek a mentők, a rendőrség, tűzoltók, minden, de addigra a tűzlény már rég eltűnik (a főszereplő szerint az energiahiány miatt). Elmeséli a kísérleteket, és a kimenetelét másoknak (orvosok, rendőrök, ilyesmi) azok viszont azt mondják, hogy hülyeségeket zagyvál a sokk miatt. Szerintük szimplán fölrobbant a plazmától a labor (ahol a kísérleteiket végezték ők hárman, és azelőtt sokan mások). Felveti magában az ötletet a történet során többször is, hogy lehet, hogy a Nap élőlények, és megkérdőjelezi az élőlény fogalmát. Aztán elégeti az írását, amit a kísérletükről írt, hogy aztán újra és újra megírja az - általa annak vélt - igazságot.

Szerintem ebben a történetben az a szép, hogy nem tudjuk meg, ő-e az őrült, vagy igaza van, és tényleg mesterségesen tudtak létformát létrehozni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sciencia-ficcion.blog.hu/api/trackback/id/tr892646959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása